Behandelingen

Met een trimbehandeling wordt bedoeld het knippen, effileren, plukken, scheren en ontwollen van de vacht. Voor bijna iedere hond is een trimbehandeling van belang. Zowel voor het in model brengen van de hond, als het onderhouden van de vacht. De oude vacht wordt hierbij verwijderd en de nieuwe vacht krijgt dan de kans om weer te groeien. Ook in de winter kan uw hond getrimd worden; de hond heeft meer last van een vieze en natte lange vacht dan een wat kortere vacht en kou. Trimmen is het algemene woord voor de vachtverzorging van uw hond. Bij een trimbeurt wordt uw hond: Gewassen en geföhned, de nagels geknipt, oren en ogen schoongemaakt,  Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje “vreemd” gedraagt, zoals springen, met z’n kop schudden en het lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die net z’n haren heel kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk.

Knippen en/of scheren

Knippen houdt in; dat we met behulp van een rechte of gebogen schaar de vacht van uw hond in model brengen.
Scheren houdt in; dat we met behulp van een tondeuse de vacht van uw hond in model brengen. Hierbij maken we gebruik van verschillende scheerkoppen waarmee we de lengte van de vacht kunnen bepalen.

Plukken en Strippen

Plukken:
Dit is het met de hand en/of trimmes verwijderen van het loszittende dode haar. Dit gebeurd bijv. bij een (Basset fauve de Bretagne, Border Terriër) en bij honden met een ruwe vacht wordt op deze manier van zijn haar verlost. 2 - 4 keer per jaar Dit haar valt niet vanzelf uit en moet op tijd verwijderd worden.(Plukrijp) Als dit niet op tijd gebeurd kunnen sommige honden erg last krijgen van jeuk door de loszittende dode haren. Ook is het niet goed om te vroeg naar de trimsalon te komen voor de plukbeurt. Dan zit het haar nog niet los genoeg en kan het nog niet geplukt worden. De vachtsoort bestaat uit twee lagen waarbij de bovenste laag (het dekhaar) eruit wordt geplukt. De onderste laag (onderwol) zal blijven zitten. Een ruwharige vacht met een schaar of tondeus behandelen levert een enorme verandering in structuur van de vacht op. Deze verandering treedt vaak na één verkeerde behandeling al op en is zeer moeilijk of niet te herstellen. Bovendien blijven de dode haren (het dekhaar) zitten en kunnen huidproblemen veroorzaken.

Strippen:
Dit word soms bij plukhonden gedaan. Bij deze techniek wordt de hond niet helemaal tot op de onderwol geplukt, maar behoud de hond zijn ruwe uiterlijk. Een stripvacht wordt om de 3 mnd onderhouden.

Ontwollen

Dit is het verwijderen van de onderwol bij de hond. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij de Golden retriever, Husky, Duitse herder en alle andere rassen met een stokhaarvacht. Bij deze vachtsoort vind 2 keer per jaar een rui plaats, waarbij de onderwol loslaat. Het beste is om de dode en loszittende haren te verwijderen. En daarna de vacht een aantal weken met rust te laten. Een bad/blaasbeurt in de trimsalon kan de hond sneller door de rui heen helpen. 2x per jaar.

Ontklitten

Dit is het onderhouden en klitvrij houden van de vacht. Soms zijn de klitten zo erg dat deze er niet meer uit zijn te borstelen. En zit er niks anders op dan de vacht te scheren. Als er niks gedaan word aan een vacht die in de klit zit word dit alleen maar erger en gaan de klitten tot op de huid zitten waardoor de vacht niet meer kan ademen. Hierdoor kunnen huidirritaties ontstaan, waardoor ze gaan krabben. De klitten trekken ook aan de huid, waar de hond erg veel last van kan hebben. De diervriendelijkste manier is dan om te scheren om de hond zo min mogelijk pijn te doen. Indien u zelf niet in de gelegenheid bent om uw hond te borstelen, kunt u naar de trimsalon komen voor een borstel arrangement. Zodat ik uw hond professioneel kan behandelen.

GRATIS puppy (ver)wen halfuurtje

De socialisatie in de eerste levensjaar is ontzettend belangrijk voor een goed opgevoede en sociale hond voor de rest van zijn leven.
Ook uw pup moet de gelegenheid krijgen op een leuke manier aan alles omtrent de trimsalon te kunnen wennen. Daarom organiseert Hondentrimsalon Zoë een puppy/info ver(wen) halfuurtje voor honden tot 4 maanden. Tijdens dit halfuur kunt u op afspraak langs komen met uw puppy om spelenderwijs kennis te maken met de trimsalon, trimster, de werkzaamheden in de trimsalon en diverse geluiden.